Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019
Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
16/5/2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΕΣΔΑ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΕΣΔΑ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ           ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΦΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ
 
 
 
 
-Σύμφωνα με την απόφαση του EUROGROUP υπάρχει πρόοδος η οποία δεν θεωρείται ακόμη αρκετή.
Με αυτό το δεδομένο και με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, να παραμένουν αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, πως θα υπάρξει συμφωνία πακέτο μέχρι τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου; Είστε αισιόδοξος;
 
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και εργαζόμαστε για να βρεθεί λύση. Σωστά επισημαίνετε για τα λεγόμενα αγκάθια των εργασιακών και του ασφαλιστικού. Βεβαίως υπάρχει και το μείζον θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2015-2016 αλλά και τον ορίζοντα του 2017-2018. Μεγάλα πλεονάσματα σημαίνουν λιτότητα που είτε θα μας επιβληθεί, είτε θα την επιβάλουμε στους εαυτούς μας. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Από την πλευρά μας έγινε μία συστηματική προσπάθεια, ακόμα και με υπαναχωρήσεις, σε θέματα φορολογίας και ιδιωτικοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθήσουμε μία νέα μνημονιακή συνταγή, που θα φέρει λιτότητα και ύφεση».  
 
 
 
-Αν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση κατά πόσο είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της για την επίτευξη συμφωνίας;
 
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι και το γνωρίζετε. Το γνωρίζουν και οι εταίροι-δανειστές. Αυτό το οποίο είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και για το οποίο εργαζόμαστε είναι να μπορέσει η χώρα να μπει σε μία πορεία ανάπτυξης, μέσα και από την ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, με τη ριζική απομείωση της ονομαστικής του τιμής. Η ανάπτυξη συναρτάται βεβαίως και από τις επενδύσεις, οι οποίες για να γίνουν, χρειάζονται το κατάλληλο κλίμα. Η λάθος συνταγή της ύφεσης, του εργασιακού μεσαίωνα και της λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να δώσουμε τα εχέγγυα ότι μπορεί πράγματι να κινούμαστε με οριακά πλεονάσματα και μπορεί πράγματι η χώρα να ανοίξει ένα καινούριο αναπτυξιακό και ελπιδοφόρο δρόμο».
 
 
 
- Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών είναι στο τραπέζι; Θα ήταν μια λύση σε περίπτωση αδιεξόδου;
 
«Δεν είναι αυτήν τη στιγμή στις προθέσεις μας η προσφυγή στη μία ή στην άλλη κάλπη. Βεβαίως το Σύνταγμα της χώρας δίνει δυνατότητες για μία προσφυγή κάποια στιγμή στο λαό. Στη φάση στην οποία βρισκόμαστε τον πρώτο λόγο κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να έχει η Βουλή και οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε μέσα στη Βουλή». 
 
 
 
-Το ζήτημα του χρέους είναι στην ατζέντα των διαβουλεύσεων για αυτή την συμφωνία;
 
«Το ζήτημα των πολιτικών διαβουλεύσεων, εν προκειμένω της 21ης Μαΐου στη Ρίγα με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού, σίγουρα είναι στην ατζέντα και θα αναβαθμιστεί από τη δική μας πλευρά στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται. Κατά τα άλλα στο Brussels’ Group δεν γίνεται διαπραγμάτευση. Γίνεται μία καταγραφή των ορίων αποδοχής ή απόρριψης μέτρων που είτε προτείνονται από την ελληνική πλευρά είτε ξαναμπαίνουν στο τραπέζι από τους εταίρους-δανειστές. Το πεδίο της συζήτησης και μάλιστα ως προτεραιότητα, στην απομείωση του χρέους είναι το πολιτικό πεδίο. Η ενδιάμεση συμφωνία, επί της ουσίας, δεν υπάρχει. Και αυτό είναι φανερό, αφού σιγά-σιγά φτάνουμε προς τον Ιούνιο. Η 20η Φλεβάρη είναι πλέον σημείο αναφοράς και των ντοκουμέντων του τελευταίου Eurogroup και άρα η συζήτηση όλο και περισσότερο, λαμβάνει υπόψη της και αυτό που αποκαλούσαμε «μεγάλη συμφωνία» του καλοκαιριού. Θεωρούμε εντελώς έξω από οποιαδήποτε λογική συνεννόησης και έντιμης συμφωνίας το να υπάρξουν προαπαιτούμενα, σαν αυτά που συζητιούνται τώρα για να ανοίξει η ρευστότητα για τη χώρα, τα οποία ύστερα θα προστεθούν ή θα επικαλυφθούν και από νέα προαπαιτούμενα που θα ζητηθούν το καλοκαίρι σε σχέση με τη μεγάλη συμφωνία. Τέτοια περίπτωση σε ότι μας αφορά δεν υπάρχει. Αυτή η συζήτηση λοιπόν όλο και περισσότερο παίρνει τη μορφή του «μια και έξω» συμφωνία. Συμφωνία που θα εγγυάται βιωσιμότητα της οικονομίας, ανάσχεση της ανθρωπιστικής καταστροφής και ενίσχυση των προϋποθέσεων για παραγωγική ανασυγκρότηση».  
             
 
-Η ύπαρξη νέων μέτρων σε αντίβαρο με μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους είναι στο πίσω μέρος του μυαλού σας; Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει ακόμη και για παραμονή του ΕΝΦΙΑ.
 
«Όταν γνωστοποιηθούν οι προτάσεις, οι οποίες συζητιούνται και στο Brussels’ Group θα δούμε και για τον ΕΝΦΙΑ και για το ΦΠΑ και για άλλα κρίσιμα μεγέθη, πέραν των κόκκινων γραμμών που έχουμε θέσει. Δηλαδή θα δούμε με ποιόν τρόπο θα αλλάξουν και τι πρόσημο θα έχουν. Ας μη σπεύδουμε επ’ αυτού. Πλην όμως, διευκρινίζω και πάλι, δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε δύο διαδοχικές δέσμες μέτρων. Εννοώ μία τώρα και μία το καλοκαίρι ενόψει της συνολικής συμφωνίας για το μέλλον του χρέους, της οικονομίας, της ανάπτυξης της χώρας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον από τα μηνύματα που έχουμε μέσω της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής μας είναι εντυπωσιακό. Σε σταθερό περιβάλλον προοιωνίζονται σημαντικές πρωτοβουλίες».
         
 
 
-Υπάρχει θέμα με τον κ. Στουρνάρα; Ζητάτε την παραίτησή του;
 
«Είναι σημαντικό να έχει την αίσθηση ο Πρωθυπουργός και το υπεύθυνο οικονομικό επιτελείο της χώρας, ότι στην Τράπεζα της Ελλάδας υπάρχει μία συναντίληψη ή μία συστηματική προσπάθεια για συμπόρευση και με τη διαπραγμάτευση που διεξάγεται αλλά και με το μείζον θέμα της λειτουργίας και της κατεύθυνσης που πρέπει να έχει το τραπεζικό σύστημα στη χώρα. Επ’ αυτού όλοι δοκιμαζόμαστε. Και πρώτα από όλους βρίσκεται στην πρωταγωνιστική θέση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Δεν έχει αποκατασταθεί μία τέτοια σχέση και με δικιά του ευθύνη, από ότι φαίνεται, έτσι ώστε να μπορούμε απρόσκοπτα, ως κυβέρνηση, να κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει και σε πρακτικό και σε στρατηγικό επίπεδο. Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας έχει και τις ικανότητες και την εμπειρία να αποκαταστήσει αυτήν τη σχέση και αυτήν την εικόνα , σε ότι τον αφορά.           
Αντίθετα αδίκησα, σε μία πρόσφατη συνομιλία με συνάδερφό σας, επιτελείς μέσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι μπορώ να πω ότι όλο και περισσότερο είναι λειτουργικά και υπηρεσιακά στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στο όνομα του ελληνικού λαού».
    
 
 
-Η κοινοβουλευτική ομάδα θα ψηφίσει μια συμφωνία που δεν θα είναι στις αρχικές σας επιδιώξεις ή φοβάστε για απώλειες; Κι αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ δεν την στηρίξουν όλοι, αλλά ΝΔ και ΠΟΤΑΜΙ την επικυρώσουν τι θα σήμαινε αυτό για την κυβέρνηση;
 
«Δεν θέλω να προκαταλάβω συζητήσεις οι οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει στο κόμμα μας και την κοινοβουλευτική ομάδα. Όσος προβληματισμός για ορισμένες παρεμβάσεις, από αυτές που πρέπει να ανεχθούμε ενόψει μίας πιθανής συμφωνίας, υπάρχει μέσα στο κόμμα και στους βουλευτές μας, άλλο τόσος υπάρχει και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Με αυτήν την έννοια μέσα από τις πολύωρες συζητήσεις μας προσπαθούμε να βρούμε τα όρια και τις συνθέσεις που θα γίνουν ανεκτές, σε ότι αφορά όλους μας και όχι μόνο κάποιες συνιστώσες ή ιδιαίτερα κάποιους βουλευτές. Αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο θα συζητήσουμε εφόσον θα οδεύουμε προς μία συμφωνία με τα πολιτικά όργανα του κόμματος και βεβαίως με τους βουλευτές που θα έχουν και το βασικό λόγο στη μεγάλη μάχη μέσα στη Βουλή.
Όποιο κόμμα στηρίξει μία ενδεχόμενη συμφωνία θα πάρει τις δικές του ευθύνες. Εμείς θεωρούμε ότι η εκκίνηση θα γίνει από τη σημερινή δεδηλωμένη υπέρ της κυβέρνησης και ενδεχομένως θα διευρύνεται μία τέτοια πλειοψηφία. Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι να δούμε όλο το κάδρο. Και τα έχουμε τα στοιχεία για να δούμε όλο το κάδρο. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα σήμερα σε ότι αφορά το μέλλον των διαπραγματεύσεων και των πιθανών συμφωνιών».
 
  
 
-Πως κρίνετε την απόφαση της ΚΕΔΕ αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα; Δυσκολεύει το έργο της κυβέρνησης; Για πόσο ακόμη θεωρείτε πως η κυβέρνηση θα χρειάζεται αυτή την «εναλλακτική»;
 
«Οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν βεβαιώσει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για μισθούς και συντάξεις. Εν προκειμένω αυτή η διαβεβαίωση ισχύει για το Μάιο, όπως είχε δοθεί και για τον Απρίλιο. Η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ έχει διαλέξει έναν άλλο δρόμο, αυτόν της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη σημερινή κυβέρνηση. Έτσι χάνει ακόμα και το δίκιο της που της είχαμε αναγνωρίσει και γι αυτό άλλωστε φέραμε την υπόθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή και μετά από εξαντλητική συζήτηση προχωρήσαμε και σε νομοθέτηση επιπλέον τροπολογιών. Καθένας κρίνεται και η ιστορία θα δώσει τα δικά της εύσημα σε όσους συμμετέχουν ή σε όσους απέχουν από αυτήν την τεράστια προσπάθεια που γίνεται στο όνομα και με τη στήριξη του λαού».     
 
  
-Εν τέλει κύριε Βούτση υπάρχει μεγάλη απόσταση στον τρόπο που εσείς αντιλαμβάνεστε τα θέματα της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης σε σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Πανούση; Το ρωτάω διότι αυτό έχει δηλώσει ο κ. Πανούσης.
 
«Δεν το νομίζω. Αυτά τα θέματα όμως δεν μπορεί να είναι αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι στην ελληνική κοινωνία έχουν δοθεί ανάσες δημοκρατίας και ανθρωπιάς που τις γεύεται καθημερινά. Αυτά για απάντηση στους κυρίους και τις κυρίες της ΝΔ, που συστηματικά αναπαράγουν τις εμμονές τους, για αυταρχικά μοντέλα και για μια «μηδενική ανοχή» σε αυτό που επιλεκτικά, οι ίδιοι, ονομάζουν «ανομία».