Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019
Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
28/3/2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΕΣ κ.ΓΙΑΝΝΗ ΜΜΙΧΕΛΑΚΗ ΣΤΟΝ REAL FM


Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Ν. Χατζηνικολάου υποστήριξε ότι οι δανειστές δεν έχουν τηρήσει μέχρι στιγμής τη δέσμευσή τους για τη μείωση του χρέους. 

«Πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει πως η χώρα θα μπορέσει να πετύχει την έξοδο στις αγορές το 2014. Βλέπουμε λοιπόν τώρα πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και ότι η χώρα έχει πραγματικά τη δυνατότητα να βγει στις αγορές.

Σε ότι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους , να θυμίσω πως από το Eurogroup του Νοεμβρίου του ’12 οι εταίροι μας είχαν δεσμευθεί ότι την Άνοιξη του ’14 αν και εφόσον η Ελλάδα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα τότε θα ξεκινούσε η μεγάλη διαπραγμάτευση της βιωσιμότητας του χρέους. Μέχρι στιγμής οι εταίροι μας δεν έχουν ανταποκριθεί στην δέσμευση αυτή» 

Παράλληλα ο Γιάννης Μιχελάκης σημείωσε πως η χώρα μπορεί να βγει στις αγορές.

«Με βάση λοιπόν την προϋπόθεση που έβαλαν οι εταίροι ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να ρυθμίσουμε το χρέος και να βγούμε στις αγορές θα ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα καταλαβαίνουμε πως η χώρα έχει τις ουσιαστικές προϋποθέσεις να κάνει αυτό το βήμα και να βγει στις αγορές.

Άλλωστε σας θυμίζω πως έχει γίνει ήδη ένα  crash test με τις τράπεζες οι οποίες δανείστηκαν με πολύ χαμηλό επιτόκιο και είναι μια μεγάλη επιτυχία του τραπεζικού συστήματος γιατί δεν μπορεί να υπάρχει παραγωγική διαδικασία  στην πραγματική οικονομία χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα. Αυτό ήταν το πρώτο θετικό μήνυμα των αγορών.».