Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019
Για να δείτε το μήνυμα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Macromedia Flash.
5/9/2016

Συνέντευξη του ΥΠΕΣΔΑ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους κυρίους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.

Ο Υπουργός αφού εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του δημοσιογράφου και φίλου του όπως είπε, Αλέξανδρου Βέλιου, μεταξύ άλλων τόνισε:

 

 

Για τις τηλεοπτικές άδειες

 

«Όπως έχω πει πολλές φορές στον ΣΚΑΙ, γκρινιάζατε και προκατειλημμένοι παίρνατε θέσεις (προβλέψεις) ότι εδώ θα παιχτεί ένα παιχνίδι αδιαφανές. Τώρα είστε πολύ εκτεθειμένοι αλλά εξακολουθείτε να μιλάτε με τον ίδιο τρόπο και μερικές φορές νομίζω ότι ακούω το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. ακούγοντας ορισμένες εκπομπές σας. Εγώ, λοιπόν, είχα πάντα το θάρρος και σε επίδικους χρόνους έλεγα ότι προσωπικά σαν Κουρουμπλής δεν έχω παράπονο από τον σταθμό σας. Διότι όσες φορές με τιμήσατε να με καλέσετε, ήρθα. Δεν με αποκλείσατε, δεν ισχυρίστηκα  ποτέ κάτι τέτοιο. Το έλεγα(το επεσήμαινα) αυτό.  Όπως έλεγα ή άφηνα να εννοηθεί, γιατί το πίστευα, ότι οι διαδικασίες θα γίνουν με έναν τόσο διαφανή τρόπο, ώστε σήμερα είστε εκτεθειμένοι όσοι εξακολουθείτε να μιλάτε με αυτόν τον τρόπο.  Και εμάς και εσάς θα μας κρίνει η κοινωνία. Αναφέρομαι σ’ αυτό επειδή λέγατε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να σας αποκλείσει. Εγώ έλεγα πάντα στις εκπομπές σας που ερχόμουνα, ότι δεν είχα κανένα προσωπικό παράπονο.  Από κει και πέρα επιλέγατε τον δρόμο που κρίνατε. Δικαίωμά σας, αλλά σήμερα κρίνεστε και σεις.  Το ζήτημα είναι λοιπόν, αν έπρεπε, τελικά, αυτή η κυβέρνηση να προχωρήσει σ’ αυτή τη διαδικασία η οποία έγινε μετά από 27 χρόνια. Ακούω, μάλιστα, και στελέχη της Ν.Δ. που λένε ότι ‘’λάθος μας που δεν το είχαμε κάνει εμείς’’.  Λέω, λοιπόν, ότι – επειδή συνεχώς λέτε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπής σ’ αυτά που είχε δεσμευτεί – ένα από τα μεγάλα ζητήματα που είχε δεσμευτεί, ήτανε να βάλει τάξη και κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο. Αυτό, λοιπόν, το έκανε. Μπορεί να ‘χε τε κάποιες ενστάσεις αν ο τρόπος έπρεπε να ‘ναι έτσι ή αλλιώς… Ο τρόπος απεδείχθη ότι ήταν διαφανέστατος κα κυρίως αναγκάστηκε όλο αυτό το σύστημα να πληρώσει κάποια στιγμή. 

(Διερωτώμαι) γιατί, άραγε, δεν έγινε αυτό επί 27 χρόνια;

Και εδώ απαντάω και στο ερώτημα γιατί όχι περισσότερα κανάλια. Γιατί τα περισσότερα κανάλια λειτουργούσαν όπως λειτουργούσαν επί 27 χρόνια, ξέραμε πολύ καλά πώς ζούσαν, όπως ξέρουμε και πολύ καλά ότι δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ για τις συχνότητες που χρησιμοποιούσαν.  Αυτή η κυβέρνηση, λοιπόν, επέλεξε αυτόν τον δρόμο. Να μπουν όλοι σ’ αυτή την διαδικασία είτε τους αρέσει είτε όχι και να εισπράξει και το δημόσιο ταμείο 246 εκατομμύρια. Μην ανησυχείτε θα ‘ρθει η ώρα που όλα αυτά θα μπουν στη ζυγαριά της κρίσης του ελληνικού λαού. Όσα κι αν λέτε. Εκτίθεστε, γιατί μέχρι προχθές μου λέγατε και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι δεν θα πάρετε άδεια και τώρα που η διαδικασία έγινε με αυτόν τον τρόπο, πήρατε την άδεια που δικαιούσασταν, αλλά λέτε και πάλι τα ίδια… Ακούω για παρωδία… Δεν πειράζει, ας είναι παρωδία και ας πληρώνουν κι έτσι αυτοί που δεν πλήρωσαν ποτέ στο δημόσιο ταμείο και ας κρίνει ο ελληνικός λαός την παρωδία. Όσο για την απορία σας αν θα πέσει μαύρο στα κανάλια που δεν πήραν άδεια, έχω να σας πω ότι όταν έπεσε μαύρο στην ΕΡΤ δεν κλαίγατε… Όταν έφυγαν 2μιση χιλιάδες άνθρωποι από κει και μείνανε οι παραμεθόριες περιοχές αποκλεισμένες, δεν κλαίγατε γι’ αυτό. Όπως δεν κλαίγατε και για το ΑΛΤΕΡ, όπως δεν κλαίγατε και για την Ελευθεροτυπία.

Ακούστε. Έχω το πολιτικό θάρρος να λέω και σε δική σας εκπομπή και στο ΣΚΑΙ και παντού για την εργασιακή γαλέρα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στα κανάλια.

Και το έχω πει επανειλημμένα.  Όταν θα απευθύνεστε σε μένα θα είσαστε αρκούντως ενημερωμένοι.

Επιτρέψτε μου να έχω την ίδια και όχι παραπάνω ή λιγότερη από σας και από όλα τα κανάλια, ευαισθησία,  που σήμερα αναφέρονται σ’ αυτούς τους ανθρώπους (τους εργαζόμενους).  Πρώτον. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας, θα υπάρξει ορισμένος –μίνιμουμ-αριθμός εργαζομένων στα κανάλια. Εγώ λέω ότι θα προκύψουν ενδεχομένως και συνεργασίες και εξελίξεις που όλος αυτός ο κόσμος, εκ των πραγμάτων, θα στελεχώσει τα νέα αυτά κανάλια γιατί είναι ένας κόσμος έμπειρος, ικανός και χρήσιμος. Επίσης, υπάρχουν τα θεματικά κανάλια που μπορούν να προκύψουν, όπως και τα περιφερειακά. Εκείνο, όμως, που εγώ θέλω να πω δημόσια για άλλη μια φορά, είναι ότι ελπίζω να μην υπάρξει ο ίδιος εργασιακός μεσαίωνας για τους περισσότερους στα κανάλια.

 

 

Για το προσφυγικό και την κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού

 

Τόλμησα στην Κρήτη όταν μου ετέθη το θέμα, να πω όταν ερωτήθηκα σχετικά, ότι βεβαίως θα πάνε πρόσφυγες και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου.  Είμαι από προσφυγική οικογένεια και έχω μεγαλώσει σε προσφυγική ματωμένη οικογένεια και ξέρω ακόμα και οι Έλληνες προς τους Έλληνες (πρόσφυγες) πώς συμπεριφέρονταν. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει προσφυγιά και δεν τρώνε ανθρώπους οι πρόσφυγες. Αφορά, κατ’ αρχάς, απόφαση της ΚΕΔΕ και όχι δική μου. Σ’ αυτό συμφωνεί και η Ν.Δ., συμφωνούν και τα κόμματα.  Συμφωνούμε οι πάντες ότι όλοι πρέπει να επωμιστούμε το βάρος αυτό.

 

 

Για τα νέα διαβατήρια και τις νέες ταυτότητες

 

Επειδή είχε τεθεί από κάποιες πλευρές ότι οι ταυτότητες δεν είναι ένα αξιόπιστο έγγραφο όπως έχουν τώρα οι εξελίξεις και επειδή το διαβατήριο έβγαινε με βάση την ταυτότητα, αποσυνδέουμε το διαβατήριο από την ταυτότητα. Το διαβατήριο το ελληνικό, πρέπει να σας πω, παντού σε όλον τον κόσμο, δεν αμφισβητείται, είναι σκληρό έγγραφο. Δεν είναι έγγραφο που εύκολα μπορεί να νοθευτεί. Αλλά εμείς για να του δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη ισχύ το αποσυνδέουμε και το συνδέουμε απευθείας με το δημοτολόγιο. Από κει και πέρα είμαστε σε μια συζήτηση για το θέμα των ταυτοτήτων, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα σε ένα σημείο που μπορώ να κάνω εξαγγελία.